Wat is er veranderd voor de zzp’er in 2016?

De start van het nieuwe jaar is hét moment voor de overheid om wetswijzigingen door te voeren. Dit betekent dat bepaalde regelingen begin (of in de loop van) 2016 zijn gewijzigd of komen te vervallen en dat er ook een aantal nieuwe regels zijn ingevoerd. Als zzp’er wil je natuurlijk weten met welke wijzigingen je te maken hebt. We hebben hieronder de belangrijkste veranderingen van dit jaar voor je op een rijtje gezet.

 

AOW-leeftijd in stappen omhoog

Het is al enige tijd bekend dat de AOW-gerechtigde leeftijd de komende jaren stapsgewijs omhoog gaat. Per 1 januari zijn er dus weer 3 maanden bij de huidige grens van 65 jaar + 3 maanden opgeteld. Onderstaand tabel laat zien met hoeveel maanden de AOW-leeftijd per jaar omhoog gaat:

Schermafbeelding 2016-02-12 om 11.45.33

 

VAR-verklaring vervangen door modelcontract

De overheid is al enige tijd op zoek naar een alternatief voor de VAR-verklaring, een fiscaal document waarmee de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en zelfstandigen wordt vastgesteld. De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 April 2016. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk voor een opdrachtgever om een VAR aan te vragen.

Er is een alternatief gekomen in de vorm van de modelovereenkomsten. Dit moet er voor zorgen dat er straks meer zekerheid is voor de opdrachtgevers- en nemers over de gevolgen van loonheffing. Uw VAR is gedurende 2016 nog geldig, maar u zal daarna moeten overstappen naar de modelovereenkomsten. Goed om te weten: een modelcontract dient vooraf altijd goedgekeurd te worden  door de belastingdienst.

Het nieuwe systeem zou oorspronkelijk per 1 januari 2016 van kracht gaan. De overheid heeft er echter voor gekozen om dit uit te stellen tot 1 april 2016 met een overgangsregeling tot 1 januari 2017.

Dit nieuwe plan is echter nog niet goedgekeurd door de Eerste kamer en is nu in behandeling.

Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst: http://bit.ly/1c5lrca

 

Motorrijtuigenbelasting in 2016

Komend jaar zal het een en ander veranderen op het gebied van motorrijtuigenbelasting. In de meeste gevallen kun je per januari alleen nog uitgaan van vrijstelling wanneer je in een elektrische auto rijdt, ook al rijdt jouw nieuwe bedrijfsauto nog zo zuinig. De exacte fiscale bijtelling in 2016 ziet er als volgt uit:

– Auto’s met een emissie van 0 gram CO2/km (elektrisch): 4%
– Wagens met een emissie van 1-50 gram CO2/km (hybride): 15%
– Auto’s met een emissie van 51-106 gram CO2/km (benzine/diesel): 21%
– Wagens met een emissie van meer dan 106 gram CO2/km (benzine): 25%
[Bron: Ondernemersplein]

Opgepast: Deze wijzigingen zijn alleen van toepassing voor bedrijfswagens die in 2016 worden gekocht en geldt dus niet voor bestaande lease contracten.

 

Indienen jaarrekening alleen nog digitaal

Vanaf boekjaar 2016 is digitaal indienen van jouw jaarrekening verplicht en is de standaard manier van op papier aan leveren niet meer mogelijk. Dit betekent dat jij (of jouw accountant of boekhouder) gebruik moet maken van het SBR-systeem (Standard Business Reporting). Dit is een standaard die het mogelijk maakt om simpel je financiële gegevens te delen met de Belastingdienst, Kvk, CBS en verschillende banken.

 

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *